Wat is Tarot?

Met tarot voorspel je niet je toekomst. Om tarot te leggen hoef je dan ook geen medium te zijn. We gebruiken tarot om te spiegelen waar je mee worstelt, wat je blinde vlekken zijn en wat je zou kunnen doen door bijvoorbeeld een advieskaart te trekken. De kaarten zijn eigenlijk een soort taal, en elke kaart, getal, symbool of archetype gaat ergens over. Zo gaan de bekers bijvoorbeeld over wat je voelt en de zwaarden over wat je denkt. Het archetype de Dwaas gaat over het kind, misschien over het kind in jezelf?

Tijdens een consult kun je een kaart verschillend interpreteren. Net zoals een woord kan een kaart meerdere betekenissen hebben. Zet maar eens het woord 'niet' voor een woord; niet goed betekent iets anders dan goed. Bovendien zijn de kaarten heel sprekend: wat zie jij in een kaart, wat valt je op en waarom? Vaak geven de kaarten bevestiging over wat je onderbewust al weet.
Wees er alert op dat je ook goed naar het plaatje blijft kijken op de kaart en niet teveel gaat lezen op internet wat het zou kunnen betekenen. Het gaat er bij tarot vooral over: wat betekent het voor jou, wat zien je erin en waarom?  Dat is het lastige aan tarot. De kaarten zijn niet statisch omdat ze vaak over gevoelens en situaties gaan, die constant in beweging zijn.

Daarom houd ik me vaak vast aan een thema, een vraag zodat we niet te veel afdwalen tijdens een consult. Het kan voorkomen dat een kaart niet direct duidelijk is, vaak begrijp je later wel waar de kaart over gaat.


Met zijn neus in de lucht stort deze dwaas bijna de afgrond in. De blaffende hond probeert hem nog te waarschuwen, maar geen idee of hij ernaar luistert. De stralende zon en het veertje op zijn hoed, symboliseren levenslust (als je kijkt naar het plaatje van de Dood, zie je dat het veertje naar beneden hangt). Straks neemt hij zijn ervaringen en herinneringen mee in zijn knapzak,. Hij kijkt wel waar hij uit komt, hij is vol vertrouwen. Hij leeft in het nu en maakt zich geen zorgen voor later.

Ken je het spreekwoord: een sprong in het diepe wagen? Dat is sprekend voor deze kaart.

Je kunt deze kaart  interpreteren als iemand die geen beren op de weg ziet en vol vertrouwen en enthousiasme op weg gaat. Maar hij kan ook wijzen op naïviteit en ondoordachtzaamheid. Onverantwoordelijk en zonder doel. Sommigen vinden de dwaas verwaand en eigenwijs. 


Je zou tijdens een consult de volgende vragen kunnen verwachten:

"Zie je beren op de weg?"
"Sta je wel open voor nieuwe mogelijkheden?"

Zie je dus hoe je deze kaart verschillend kunt duiden?